• Astrid Huis

Workshop hamsteren

Bijgewerkt: mrt 24

Het voelt tegenstrijdig. Drie jaar geleden volgde ik nog een workshop hamsteren “hoe koop je zo goed mogelijk in voor 4 weken op zee?”.

Samen met 200 andere boten vertrokken we met een zeilrally vanaf Gran Canaria naar St. Lucia in het Carribisch gebied. Een tocht van ongeveer drie weken non-stop op zee. Dan is het heel belangrijk dat je voldoende eten aan boord hebt (en toiletpapier!). Want nee, onderweg kom je geen winkel tegen.

En dan sta ik net in de supermarkt en kocht een extra pak WC-rollen. Voor de zekerheid. Het oude hamster-gevoel kwam weer boven. Maar in tegenstelling tot drie jaar geleden, voelde ik me nu een beetje schuldig. Ook al lagen er wc-rollen genoeg in het schap.Goed hamsteren is nog een hele kunst. De beste tip die ik tijdens de workshop kreeg, was om een weekschema te maken. Gewoon opschrijven wat je van maandagochtend tot en met zondagavond eet met recepten erbij. Daarna ga je uitschrijven welke boodschappen je daarvoor nodig hebt en dan vermenigvuldig je die boodschappen met het aantal weken dat je verwacht onderweg te zijn. Daar tel je dan 1 of 2 weken bij op voor je reservevoorraad en je hebt je boodschappenlijst klaar. Zo makkelijk kan het zijn:)


Onderweg eet je als eerste de spullen op die het minst houdbaar zijn. Het fruit stop je in netten, zodat er zo min mogelijk kans is op rotting. En elke dag je voorraad nalopen of alles nog goed is. Die rotte appel (of peer of wat dan ook) moet eruit.

Wortels verpak je per stuk in aluminiumfolie en als laatste eet je de groentes op die wat langer houdbaar zijn zoals spitskool.


Ook werd geadviseerd om al je fruit te wassen voordat je het aan boord zette.

Maar de bevoorrading van 200 boten door de lokale winkeliers was ook nog een hele klus. Zo kreeg onze vriendin Lucy van La Cigale, op de avond van vertrek pas om 8 uur haar groente en fruit geleverd. De steiger stond vol met kratten. Die moesten nog allemaal een plekje krijgen op de boot. Ga dan maar eens 200 (!) sinaasappels wassen. Het huilen stond Lucy nader dan het lachen.

Belgische vrienden die al een paar keer grote oversteken hadden gemaakt, vertelden dat het wassen van fruit eigenlijk helemaal niet verstandig was. Een betere mededeling had Lucy op dat moment niet kunnen krijgen. Ze begon meteen te stralen en met man en macht werd al het geleverde fruit aan boord gebracht.


Op de steigers (de wandelgangen voor zeilers) hoorde ik verhalen over vrouwen die stonden te huilen in de supermarkt. Vanwege de hamster-stress! Heb ik alles aan boord? Wat als we er veel langer over doen? Heb ik wel de goede producten gekocht? Blijft alles goed?

Door alle goedbedoelde tips en adviezen, werd ik zelf ook steeds nerveuzer. Dat gestresste gevoel herken ik nu ook met het Coronavirus. Met dit verschil dat we drie jaar geleden zelf graag de oversteek wilden maken. De hamsterstress neem je dan op de koop toe. Voor het Coronavirus heeft niemand gekozen. Deze stress overvalt je. Vooral omdat je geen idee hebt hoelang het gaat duren.Als iedereen dan wc-papier gaat inslaan, tja, dan moet ik ook.

Sorry Mark Rutte! Ik zal proberen me verder in te houden:)


#corona #hamsteren #covid19 @anpfoto.nl

49 keer bekeken
  • Facebook Basic Black
  • Twitter Basic Black
  • Black Instagram Icon

© 2020

Eindhoven, Nederland