• Astrid Huis

Max

“Queen B wants your boat tomorrow”. “Ik ken geen Queen B en morgen vertrek ik naar Kingston om daar het Bob Marley Museum te bezoeken” was daarop het antwoord van Max. Geen boot voor Queen B tomorrow dus.

“Maar Bob Marley is mijn oom en Beyoncé (ahhh, daar heb ik wel eens van gehoord. Dat is dus Queen B) wil je boot voor haar videoclip gebruiken. Ik regel kaartjes voor het museum voor je en je we betalen je om gebruik te maken van je boot”. “Nou, in dat geval blijf ik wel een dagje liggen”.

Dit was ongeveer de strekking van het gesprek dat Max had met de rechterhand van Beyoncé op Jamaica. Zoiets maak je niet elke dag mee!

Ongeveer twee jaar geleden kwam de boot te koop die de opa van Max ooit zelf had gebouwd – een Waarschip 900. De boot was genoemd naar Anne Marie, de moeder van Max. De man die hem ooit had gekocht was te oud geworden om er nog op te varen. Hij had zelf geen erfgenamen en vond het daarom des te leuker om de boot aan iemand te kunnen verkopen die er een echte band mee had.

Na zijn afstuderen ging Max daardoor niet direct werken, maar eerst een jaartje in de Middellandse Zee varen om daarna de Atlantische Oceaan over te steken. We ontmoetten Max bij de Vertrekkersdag, georganiseerd door het blad Zeilen. Dat is een dag waar je naar toe kunt gaan als je van plan bent een of meerdere jaren vanuit Nederland te vertrekken met je boot.

Max was daar veruit de jongste deelnemer met de kleinste boot en ook nog alleen. Hij zou onderweg wel zogenaamde opstappers (mensen die een traject meevaren) meenemen, maar toch….respect!

Een half jaar later troffen we Max weer. Ditmaal in Tobago Cays. De oversteek over de Atlantische Oceaan richting de Carribean hadden we erop zitten. Nu konden we genieten van al het moois aan de andere kant. Ankertje uit en enjoy!

Samen met nog vier andere Nederlandse boten hebben we daar Kerst gevierd. Supergezellig! Daarna troffen we Max nog op St. Lucia (oud & nieuw), Martinique en in Londen.

In de haven van Londen kwamen vrienden van hem aan boord. Vrienden die na hun studie wel direct aan de slag zijn gegaan in het Londense bedrijfsleven. Met werkdagen van 12 uur die daar eerder regel dan uitzondering zijn. Zolang je baas nog niet naar huis gaat, word jij ook geacht om te blijven zitten. Een slopend leven. Mooi als je dat een paar jaar kunt omzeilen!!!

Max heeft zijn avonturen voor het blad Zeilen opgeschreven en mooie vlogs gemaakt.

Op de Hiswa te water in Lelystad is zijn boot te bewonderen. Dat was bijna niet gelukt. In Rotterdam had zijn broer niet goed op de kaart gekeken en was de boot ergens op gevaren waardoor er een groot gat in zijn boot zat. Gelukkig heeft een reddingsboot hem kunnen redden. Daar zijn ze natuurlijk voor, maar evengoed fijn dat het is gelukt! Mooi om zijn verhaal te kunnen delen met watersportliefhebbers die dromen om een reis te maken zoals Max dat deed. Soms moet je niet teveel nadenken over alles, maar dingen gewoon doen (en dan wel goed op de kaart kijken ¡).

Verhaal Max op NPO3

#annemarie #varen #zeilboot #zeilen

5 keer bekeken
  • Facebook Basic Black
  • Twitter Basic Black
  • Black Instagram Icon

© 2020

Eindhoven, Nederland